DUNIA MAKRO

Untuk mendapatkan gambar makro, jelas, anda perlu menggunakan lens dedicated untuk makro yang mempunyai magnification ratio 1:1 atau lebih. Jika berhajat memilikinya, bersedialah untuk hangus paling kurang RM1.5K, ya, paling kurang. Duit yang besar, untuk sesuatu yang kecil.
Antara lens makro yang popular ialah:

1. Tamron SP90 f/2.8
2. Nikkor Micro 105mm f/2.8
3. Canon EF 100mm f/2.8 macro
4. Sigma 150mm Macro
5. Canon MPE-65 (lens makro yang paling legend, magnification ratio 5:1 )
6.Teleconverter – 2x
7.Close-up lens mikro & wide angle _ Tamron.
8.Sigma Lens 17mm – 70mm mikro

Nota : yang saya miliki
Untuk close-up atau pseudo makro, terdapat banyak pilihan dan kebanyakannya bersifat budget-wise, sesuai untuk mereka yang  sekadar menjadikan ia sebagai aktiviti sampingan dan juga kepada mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia makro.
Antara pilihan yang ada ialah:
1.Raynox filter
2. Reverse ring
3. Close-up filter
4. Extension tube
5. Bellow (jarang orang guna)

Namun begitu, hasil close up boleh bertukar menjadi makro, dengan CROP. Namun crop akan menyebabkan timbulnya noise atau bintik-bintik halus pada gambar.

Mungkin ramai yang menyangka, mengambil gambar makhluk halus atau makro ini senang, sesenang air di kali, eh tu tenang. Ia bukan seperti mengambil gambar potret, yang hanya fokus dan snap. Bukan. Ia mempunyai sejuta cabaran, ok tipu. Beberapa cabaran.
Antaranya:
1. Fokus.
Cabaran terbesar kerana disebabkan depth of field atau kedalaman ruang yang sempit, menyebabkan sering hilang fokus kepada subjek. Kadang-kadang fokus ekor, kadang-kadang fokus badan, bulu dan macam-macam. Dalam dunia makro, detail pada MATA selalunya menentukan sama ada gambar tersebut berjaya atau tidak. Dalam sepuluh shoot, dapat 2 atau 3 gambar yang elok pun dikira cukup baik.

2. Tak duduk diam.
Ya, binatang bukan macam orang, boleh suruh duduk diam, suruh posing dan sebagainya. Alih-alih, dah terbang, ceit.

3. Pencahayaan.
Lagi, kulit binatang bukan macam kulit manusia. Kulit binatang biasanya berkilat, dan memantulkan cahaya, menyebabkan cahaya menjadi kasar dan tidak sekata. Flash diffuser sering digunakan, biasanya buatan sendiri.

Dah nama D.I.Y, bekas megi pun bole jadi diffuser, haha (google image)

Tu tak kira nyamuk datang macam tentera Abraham lagi, pendek kata, memang penuh cabaran lah. Namun, cabaran itulah sebenarnya keseronokan dalam bermakro ni sebenarnya, dan hanya pemakro tegar sahaja mampu mengharungi semua cabaran tersebut, ye lah, pergi redah hutan rimba semata-mata nak ambil gambar labah-labah pun apadahal, minat punya pasal la kan, tapi aku tak sampai tahap itu lagi.

Sebelum aku tutup bebelan kali ini, aku lampirkan beberapa gambar pseudo-makro yang berjaya aku tangkap,  dengan menggunakan Raynox filter.

1.

Fly

2.
DSC_1975

3.
DSC_1984

4.
DSC_1934

5.
DSC_1943

6.
DSC_1589

7.
Jumperz

8.
DSC_1949

Semua gambar mempunyai cerita tersendiri, yang hanya aku tahu jalan ceritanya.

Artikel dan foto dari media internit

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s